Cardul de sanatate 2017-11-08T20:51:00+02:00

Cardul de sanatate nu are nicio legatura cu calitatea de asigurat. Orice cetatean peste 18 ani, daca inca nu are card emis, il va avea, cu exceptia celor care, din motive religioase, l-au refuzat.

Fara card nu se poate acorda nicio consultatie gratuita. Cardul nu poate fi adus ulterior, pentru ca el se introduce in cititorul de card, care valideaza consultatia.

Nu medicul prescriptor are nevoie de card, ci pacientul, pentru a putea primi de la medic reteta si ridica de la farmacie medicamentele compensate si gratuite.

Daca nu ati primit cardul de sanatate prin posta, verificati, prin metoda mentionata la “Calitatea de asigurat” (pe Google > Siui Asigurati) daca vi s-a emis cardul. Daca apare ca s-a emis si nu l-ati primit, cautati-l la Casa de Asigurari. Daca nu e nici acolo, banuiti ca s-a trimis la alta adresa si nu sunt sanse sa-l recuperati, faceti cerere pentru emiterea unui nou card, declarandu-l pe cel precedent pierdut. Pentru asta platiti 50 ron. Pana vine noul card veti primi o adeverinta inlocuitoare de card, valabila numai doua luni. Prezentati adeverinta la doctor! Daca gasiti cardul, pe care credeati ca l-ati pierdut, dupa ce ati cerut unul nou, puteti sa il aruncati pentru ca nu mai e valabil. Adeverinta inlocuitoare de card trebuie reinnoita din doua in doua luni.

In cazul in care cardul de sanatate nu s-a emis,  puteti beneficia de consultatii la medic; acestea pot fi validate si nu este necesara nici adeverinta inlocuitoare.

Cardul este necesar la internarea in spital, mai mult chiar decat asigurarea de sanatate. Pacientul neasigurat este internat si spitalizat pe perioada urgentei, iar serviciile acordate de spital sunt decontate de catre CAS. Fara card foaia de internare nu se valideaza, CAS nu deconteaza niciun serviciu si spitalul este prejudiciat. Fara card, riscati sa fiti externat dupa doua zile.

Orice card este identificat printr-un cod PIN care trebuie introdus de medic in cititorul de card. PIN-ul este stabilit de pacient si trebuie tinut minte. Cel mai simplu este memorat anul nasterii.