Expertiza medico-legala psihiatrica
In cei 20 ani, de cand conduc Comisia se expertiza medico-legala psihiatrica de la Serviciul Clinic Judetean de Medicina Legala Constanta, am examinat mii de infractori, minori si majori, unii fiind autori ale celor mai abominabile crime, istorii interesante si cutremuratoare.
Dupa Virgil-Tiberiu Dragomirescu, psihiatria legala sau judiciara „reprezinta domeniul de preocupare ce deriva din psihiatrie si care se ocupa cu evaluarea starii de sanatate mintala a unei persoane cu implicatii judiciare, a trasaturilor de personalitate care confera vulnerabilitate si periculozitate sociala si cu masurile terapeutice specifice de prevenire, combatere si reisertie sociala”. In acest fel, domeniul de activitate ar avea ca „principal obiectiv nevoia de a da continut paradigmei judiciare a iresponsabilitatii”, in cauze penale sau civile. Adica, autorul faptei nu are reprezentarea corecta asupra realitatii, fiind incapabil de a-si da seama de de actiunile si inactiunile sale (latura intelectiva) si de a fi stapan pe acestea (latura volitiva).
Prelipceanu defineste obiectul psihiatriei judiciare ca fiind studiul „anormalitatii psihice (tulburarea psihica), care altereaza capacitatea de exercitiu (civil) sau implica devianta infractionala psihopatologica, cu comportament dezadaptat antisocial, ce intra sub incidenta legii penale”.
Scopul psihiatriei judiciare:
– Prin evaluarea clinica si paraclinica, se urmareste evidentierea responsabilitatii sau iresponsabilitatii in savarsirea infractiunii, folosind criterii medicale; se evita cercetarea si condamnarea unor persoane iresponsabile, care, asa cum nu au inteles semnificatia si consecintelor faptelor, nu vor realiza nici semnificatia actului de tragere la raspundere si de condamnare. De asemenea, vizeaza luarea masurilor adecvate de siguranta – obligarea la tratament medical si diminuarea pericolului social al bolnavului.
– In spete civile – constatarea conditiei medicale de punere sub interdictie judecatoreasca a persoanei iresponsabile si instituirea unor masuri de ajutorare, dar si ocrotirea unor institutii fundamentale (casatoria, familia).
Valorizand notiunile de mai sus, putem defini Expertiza medico-legala psihiatrica astfel:
Lucrare complexa, interdisciplinara, intocmita de comisia de expertiza, in temeiul legii, in care sunt evidentiate: rezultatele evaluarii starii mintale a unei persoane, cu implicatii judiciare (civile sau penale), discernamantul/competenta psihica in a se ingriji de interesele sale sau in savarsirea infractiunii, trasaturile care confera vulnerabilitate si periculozitate sociala, masurile de siguranta medicala, terapia specifica pentru simptomatologia psihiatrica si comportamentul deviant, precum si modalitatile de reinsertie sociala.
Cadrul juridic si organizatoric al psihiatriei medico-legale
In Romania expertiza se efectueaza in cadrul institutiei medico-legale, fiind, din acest punct de vedere, o situatie mai putin intalnita. In marea majoritate a tarilor exista institutii specializate: psihiatrie legala, psihiatrie judiciara, iar expertii sunt la baza medici psihiatri, care urmeaza forme de pregatire si atestare reglementate de legislatiile respective.
Din pacate, din membrii Comisiei medico-legale psihiatrice, doar medicul legist (adica, cel mai putin calificat pentru acest tip de activitate) are statut de expert, medicii psihiatri, nu. Este o anomalie, ce poate genera controverse, chiar in ceea ce priveste valabilitatea actului expertal, ce va trebui rezolvata de lege ferenda.
Cadrul juridic in Romania este reprezentat de urmatoarele acte normative:
- Ordinul nr. 255/2000 pentru aprobarea Normelor procedurale privind efectuarea expertizelor, a constatărilor şi a altor lucrări medico-legale, art 28-29;
- Codul de procedura penala, art.184, art. 245-248, art. 566-570;
- Codul penal, art. 109-110, art. 113, art. 200;
- Codul de procedura civila, art. 938-939;
- Legea 487/2002 republicata si Ordinul MS 488/2016.
Precizam ca primele 2 acte normative detin ponderea. Astfel, Ordinul nr. 255/2000 stipuleaza:
Art. 28
Expertiza medico-legală psihiatrica se face numai prin examinarea nemijlocită a persoanei, în cadrul unei comisii alcătuite dintr-un medic legist, care este preşedintele comisiei şi 2 medici psihiatri.
Expertizele medico-legale psihiatrice se efectuează la sediul instituţiilor medico-legale, cu următoarele excepţii, dacă se efectuează prima expertiza:
a) în cazul bolnavilor psihici cronici, când transportul şi examinarea acestora nu se pot face în siguranţa deplina, comisia de expertiza medico-legală psihiatrica efectuează examinarea în cadrul spitalelor de psihiatrie sau în cadrul secţiilor de psihiatrie ale spitalelor penitenciare;
b) în cazul persoanelor aflate în arest preventiv comisia de expertiza medico-legală psihiatrica poate efectua examinarea şi în cadrul secţiilor de psihiatrie ale spitalelor penitenciare, putând coopta în comisia de expertiza pe medicul şef de secţie, dacă este medic primar;
c) în cazul bolnavilor netransportabili, cu suferinţe evolutiv letale sau aflaţi în stare grava în condiţii de spitalizare comisia se poate deplasa la patul bolnavului pentru efectuarea expertizei numai în situaţia în care aceasta lucrare este necesară în vederea încheierii unui act de dispoziţie. Asigurarea transportului de la şi la sediul instituţiei medico-legale se face de către familia sau apartinatorii persoanei respective.
Expertiza medico-legală psihiatrica se efectuează numai pentru o anumită fapta sau circumstanţă, având ca obiective principale stabilirea capacităţii psihice la momentul comiterii unei fapte prevăzute de legea penală sau al exercitării unui drept, a capacităţii psihice la momentul examinării şi aprecieri asupra periculozitatii sociale şi necesităţii instituirii măsurilor de siguranţă cu caracter medical.
Art 29
În vederea efectuării expertizei psihiatrice se pun la dispoziţie comisiei toate documentele din dosar, necesare pentru efectuarea expertizei. În cazul în care expertiza priveşte persoane minore, dosarul va conţine şi ancheta socială, precum şi datele privind performanta şcolară.
Codul de procedura penala, art. 184
Expertiza medico-legală psihiatrică
(1) În cazul infracţiunilor comise de minorii cu vârsta între 14 şi 16 ani, în cazul uciderii sau vătămării copilului nou-născut ori a fătului de către mamă, precum şi atunci când organul de urmărire penală sau instanţa are o îndoială asupra discernământului suspectului ori inculpatului în momentul săvârşirii infracţiunii ce face obiectul acuzaţiei, se dispune efectuarea unei expertize medico-legale psihiatrice, stabilindu-se totodată termenul de prezentare în vederea examinării.
(2) Expertiza se efectuează în cadrul instituţiei medico-legale de către o comisie, constituită potrivit legii.
(3) Expertiza medico-legală psihiatrică se efectuează după obţinerea consimţământului scris al persoanei ce urmează a fi supusă expertizei, exprimat, în prezenţa unui avocat ales sau din oficiu, în faţa organului judiciar, iar în cazul minorului, şi în prezenţa ocrotitorului legal.
(4) În cazul în care suspectul sau inculpatul refuză în cursul urmăririi penale efectuarea expertizei ori nu se prezintă în vederea examinării la comisia medico-legală psihiatrică, organul de cercetare penală sesizează procurorul sau judecătorul de drepturi şi libertăţi în vederea emiterii unui mandat de aducere în scopul prezentării la comisia medico-legală psihiatrică. Dispoziţiile art. 265 alin. (4)-(9) se aplică în mod corespunzător.
Alin. 5-26 reglementeaza procedura internarii nevoluntare pentru efectuarea expertizei. (Vezi cap. Legislatie si linkuri utile)
Obiectivele expertizei medico-legale psihiatrice in cauze penale:
- Stabilirea daca autorul infractiunii sufera de o boala psihica;
- Stabilirea relatiei cauzale dintre afectiunea psihica si fapta comisa;
- Stabilirea daca faptuitorul a savarsit fapta cu discernamant, discernamant diminuat sau fara discernamant;
- Stabilirea daca faptuitorul are discernamantul pastrat/afectat la data expertizarii;
- Stabilirea daca faptuitorul a fost sub influenta substantelor psihoactive la data savarsirii faptei si daca acestea i-au afectat capacitatea de a discerne;
- Aprecirea periculozitatii sociale a faptuitorului;
- Aprecierea necesitatii instituirii masurilor de siguranta cu caracter medical (obligarea la tratament medical in ambulatoriu si in conditii de internare) in temeiul art. 109-110 C. pen., respectiv, 245-248 C. proc. pen.
Pentru victimele agresiunilor sexuale – persoane majore, cu afectiuni psihice, respectiv persoane minore (chiar si sub 14 ani), se poate solicita Comisiei raspuns la urmatoarele obiective:
- Daca victima a avut reprezentarea corecta a realitatii, a realizat semnificatia si consecintele unui act sexual si daca a putut da un consimtamant valabil;
- Daca victima prezinta consecinte de ordin psihic/psihologic dupa agresiunea sexuala.
Obiectivele expertizei medico-legale psihiatrice in cauze civile:
A. Punerea sub interdictie judecatoreasca:
- Stabilirea daca subiectul sufera de o boala psihica (alienatie sau debilitate mintala)
- Stabilirea discernamantului si a competentei psihice;
- Stabilirea daca persoana se poate ingriji de interesele sale;
- Aprecierea oportunitatii de punere sub interdictie judecatoreasca si instituirii tutelei sau, dupa caz, a curatelei;
- Aprecierea oportunitatii internarii persoanei intr-un centru medico-social (institutionalizare).
B. Internarea nevoluntara in temeiul L. 487/2002 republicata si Ordinului 488/2016:
- Diagnosticul bolii psihice de care sufera pacientul;
- Daca pacientul are constiinta bolii si daca este compliant la tratament in ambulatoriu;
- Stabilirea daca afectiunea psihica trebuie tratata in conditii de internare;
- Aprecierea perioadei necesare de internare.
C. Incheierea casatoriei:
- Stabilirea daca persoana expertizata sufera de o boala psihica;
- Aprecierea daca persoana respectiva, eventual diagnosticata cu tulburari psihice, are sau nu capacitatea de exercitiu pastrata in vederea incheierii casatoriei (are sau nu reprezentarea mentala corecta asupra semnificatiei, continutului si consecintelor actului marital).
D. Desfacerea casatoriei:
- Stabilirea daca persoana expertizata sufera in prezent sau a suferit de vreo boala psihica;
- Aprecierea daca persoana respectiva, la data incheierii casatoriei, prin prisma existentei unei afectiuni psihice, a avut sau nu capacitatea de exercitiu pastrata in vederea incheierii casatoriei (a avut sau nu reprezentarea mentala corecta asupra semnificatiei, continutului si consecintelor actului marital).
E. Incredintarea de minori:
Stabilirea daca persoana expertizata sufera in prezent de vreo boala psihica sau este consumatoare de substante psihoactive si acestea ii afecteaza discernamantul si, pe cale de consecinta, competenta psihica de a se ingriji corespunzator de interesele sale si ale minorului/minorilor.
F. Certificatul medico-legal psihiatric pentru semnarea de acte notariale:
- Stabilirea daca subiectul sufera de o boala psihica sau nu prezinta tulburari psihice;
- Aprecierea capacitatii psihice de exercitiu in raport cu actul notarial ce va fi semnat.
G. Expertiza medico-legala psihiatrica pe documente medicale (la defuncti):
- Stabilirea daca defunctul, la data semnarii actului civil/notarial, suferea de vreo boala psihica, respectiv urma vreun tratament psihotrop;
- Aprecierea capacitatii psihice de exercitiu a defunctului, in raport cu actul notarial ce a fost semnat, la data semnarii.
Expertiza medico-legala psihiatrica a faptuitorului in stare de detinere se poate efectua prin examinarea in sectia psihiatrie a unui penitenciar-spital.
Expertiza medico-legala psihiatrica in cauze civile a pacietului netransportabil poate fi efectuata si la patul bolnavului (internat sau institutionalizat), precum si la domiciliul sau resedinta acestuia.
Lucrarea medico-legala este contracost. Astfel, cea intocmita in cauze civile costa cca 185 lei, in cazul examinarii la sediul institutiei si cca 600 lei la domiciliu sau resedinta.
MO