Internarea intr-un centru medico-social
In judetul Constanta nu exista nicio sectie de boli psihice cronice. Singurele institutii care adapostesc pe perioade lungi (luni sau ani de zile) persoane cu tulburari psihice sunt DGASPC (Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului) si Centrul medico-social Agigea, institutii subordonate Consiliului Judetean Constanta.
- Criteriile specifice de internare pot fi aflate la sediile acestor institutii.
- Persoanele cu tulburari psihice vor trebui sa depuna o cerere semnata in nume propriu. In practica, cei mai multi bolnavi cu tulburari psihotice nu au constiinta bolii, refuza tratamentul, internarea si, cu atat mai mult, institutionalizarea de lunga durata. Daca tulburarile de comportament fac imposibila mentinerea lor in familie si in societate, cererea de institutionalizare poate fi facuta de reprezentantul legal, adica de tutore.
- Tutela se instituie prin hotarare judecatoreasca. Obisnuit, un membru al familiei trebuie sa demareze procedura judecatoreasca. In cursul procesului, Parchetul solicita expertiza psihiatrica medico-legala, care confirma sau infirma lipsa de discernamant si oportunitatea punerii sub interdictie. Procesul dureaza luni de zile, deci sfatul nostru este sa nu asteptati pana in ultima clipa inceperea procedurii (vezi capitolul respectiv de pe site).