Psihoterapia de familie
Terapia de familie este adesea inteleasa ca o varianta a psihoterapiei in care “pacientul” este intreaga familie, apelandu-se la aceasta doar cand apar probleme evidente de relationare. In spatele acestei imagini foarte evidente si corecte, terapia de familie implica un mod nou de gandire despre comportamentul uman, ca fiind organizat fundamental de contextul interpersonal.
Inainte de aparitia terapiei de familie, individul era privit ca un loc al problemelor psihologice si tinta evidenta a tratamentului. Terapia de familie a schimbat toate acestea. Daca unui terapeut de familie i se cere sa vada un adolescent cu probleme, acesta va solicita si prezenta celorlalti membri ai familiei, pentru ca nu este irational sa se presupuna ca acolo “se intampla ceva”.
Pentru a vedea de ce este greu pentru o familie sa se descurce cu problemele ei, trebuie sa existe o modalitate de a intelege ce a facut ca inima familiilor sa bata. Teoria sistemelor isi are originile in matematica, fizica si ingineria din anii 1940, cind tehnicienii au inceput sa construiasca modelele structurii si functionarii unitatilor mecanice si biologice organizate.
Ceea ce au descoperit acesti teoreticieni a fost ca lucrurile, oricit de diverse ar fi, precum masini, motoare cu reactie, microorganisme sau creierul uman au aceleasi atribute ale sistemului – adica un ansamblu organizat de parti care formeaza un intreg complex. Intemeietorii terapiei sistemice de familie au descoperit teoria sistemica ca fiind instrumentul perfect pentru iluminarea modalitatilor in care familiile functionau ca unitati organizate, mai curind decit ca o adunare de indivizi.
In conformitate cu teoria sistemica, proprietatile esentiale ale unui organism sau sistem viu sint proprietatile intregului, pe care nu le are nici o parte a acestuia. Ele apar din interactiunile si relatiile dintre partile componente si sint distruse atunci cind sistemul este redus la elemente izolate. Intregul este intotdeauna mai mare decit suma partilor acestuia. Dintr-o perspectiva sistemica , familia este mai mult decit o colectie de indivizi, este o retea de relatii. Nu are sens sa incercam sa intelegem comportamentul unui membru al familiei prin intervievarea lui fara restul familiei.
Specificul terapiei sistemice consta in faptul ca accentul este pus pe lucrul cu grupul familial, mai degraba decit cu fiecare individ in parte. Sarcina initiala este de a defini natura problemei cit mai clar posibil. Astfel, toti membrii familiei sint invitati sa participe la primul interviu si fiecare membru este incurajat sa impartaseasca punctul sau de vedere. Dupa ce terapia a inceput, sedintele pot continua cu familia ca intreg sau se pot derula cu parti ale familiei, fiind utilizate mai multe abordari terapeutice. Fiecare situatie este evaluata si este cautata abordarea cea mai adecvata.
In medie, o terapie de familie dureaza intre 10 si 20 de sedinte, intervalele de timp intre sesiuni variind intre 1-2 saptamini.
Situatii in care puteti solicita ajutorul pentru terapia de cuplu si familie:
- Intimpinati dificultati in comunicare;
- Va simtiti incapabili sa va rezolvati conflictele in cuplu;
- Apare o incompatibilitate a personalitatilor partenerilor de cuplu;
- Apare competitia in cuplu;
- Sint prezente probleme sexuale;
- Apar valori si scopuri personale incompatibile;
- Nu se face adaptarea la rolurile parentale;
- Insuficient timp petrecut in familie;
- Sint prezente abuzuri fizice sau psihice;
- Unul dintre membrii cuplului / familiei prezinta o dependenta (fumat, alcool, droguri, jocuri de noroc, calculator etc)
- Vreti sa va imbunatatiti abilitatile de parinte
- Apare pierderea sentimentelor;
- Gelozie, infidelitate, divort.
Prima sedinta, fie ca este individuala, de cuplu sau de familie, este dedicata formarii unui tablou general al situatiei initiale, prin explorare si dialog. Se stabilesc asteptarile clientului iar terapeutul stabileste daca se poate implica si are competentele necesare cazului. In caz contrar, clientul poate fi indrumat catre un alt terapeut din reteua de terapeuti constanteni, cu acordul clientului si cu respectarea tuturor conditiilor de confidentialitate ale cazului.
Timpul de desfasurare al unei sedinte este cuprins intre 45 si 60 de minute pentru sedintele individuale, intre 75 si 90 minute pentru sedintele de cuplu, si de maxim 120 de minute pentru sedintele de familie (trei sau mai multi membri).
Pentru respectarea personalitatii si individualitatii fiecarui client sedintele de terapie se fac numai pe baza programarilor prealabile, stabilite telefonic personal de cel ce solicita terapia, fara interventia unor intermediari.